dijous, 16 d’octubre del 2014

RESIDUS I CONFLICTES SOCIALS: ABOCADORS A COLLSEROLA I INCINERACIÓ

Ahir va tenir lloc la tercera de les xerrades emmarcades dins les II Jornades d’Ecologia i Cooperació de Sant Feliu de Llobregat. La ponència portava per títol “ Residus i conflictes socials: abocadors a Collserola i incineració”.

Primerament, va ser el torn d’en Rafa Godoy membre de la Coordinadora Catalana contra la incineració de residus a les cimenteres. En Rafa va explicar la càrrega contaminant que generen aquestes instal·lacions a l’ambient encara que no incinerin. Va comentar que a Espanya hi ha 25 cimenteres que incineren entre les quals es troba Ciments Molins, que està situada a Sant Vicenç dels Horts, ben a prop de Sant Feliu.
Va recalcar que la incineració està totalment interrelacionada amb el càncer ja que hi ha estudis que ho demostren. I també va fer èmfasi en l’alt nivell de metalls pesants que conté l’aire. 

També es va fer referència al protocol de Kioto i als drets d’emissió de les indústries i com aquestes, amb la connivéncia de l’administració, fan negoci amb diners públics d’un protocol que hauria de servir per a reduir la contaminació atmosfèrica.
Després, en Josep Lluís Moner, membre fundador del CEPA va parlar en primer lloc del model de gestió de residus que du a terme la Generalitat. Es va mostrar crític amb els ecoparcs, unes instal·lacions totalment centralitzades i d'una mida desproporcionada que estan en mans d’empreses privades que només volen guanyar diners.
En segon lloc, va parlar de Collserola, un espai Natural que, com a conseqüència de l'actual model de gestió de residus, es veu amenaçat, com és el cas de la pedrera Berta. La pedrera, situada en ple parc, podria ser restaurada amb bales d’ecoparc. Així, en Josep Lluís Moner comentava que “quan l’explotació d’una instal·lació d’aquestes característiques es dóna per acabada l’empresa concessionària té la obligació de restaurar la morfologia original amb materials adequats en aquest cas runes i terres”. Fomento de Contrucciones i Contratas, té part de l’accionariat de la mina la qual té previst restaurar amb residus urbans, gestió dels quals en té la concessió. A aquest pla s'hi oposen diverses entitats veïnals i ecologistes així com els consistoris circumdants. Actualment el procés està pendent de resolució judicial, fins que no es resolguin les al·legacions que van presentar grups ecologistes i ciutadans.

D’altra banda, afegir que aquest diumenge 19 d'octubre tindrà lloc una altra activitat emmarcada dins de les jornades. En aquest cas es farà una sortida al riu Llobregat a càrrec de l’entitat “Amics de la Natura”. La trobada per sortir direcció al riu serà a les 9:00h del matí a la plaça de la Vila.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada