diumenge, 26 d’octubre del 2014

EL DELTA DEL LLOBREGAT, TAN EXCEPCIONAL COM DESCONEGUT

Aquest dijous passat, va tenir lloc la cloenda de les II Jornades d’Ecologia i Cooperació de Sant Feliu de Llobregat amb la xerrada “ El Delta del Llobregat, tan excepcional com desconegut” amb Raúl Bastida com a ponent, membre de la Plataforma Delta Viu, activista naturalista i ornitòleg.

Primerament va començar amb una breu exposició sobre el desconeixement general que hi ha del Delta del Llobregat per part de la gran majoria de la ciutadania, especialment dels municipis que hi formen part, tant dins del mateix delta com els riberencs, doncs el Delta del Llobregat no tindria raó de ser sense el seu riu.


Posteriorment va explicar els diferents ecosistemes que hi  podem trobar i  la seva rica biodiversitat, fent un repàs a les diferents espècies de fauna i flora. Així doncs, s’ha comptabilitzat unes 360 espècies d’aus, més de 200 tipus de fongs, 22 espècies d’orquídies i 17 espècies de rèptils, entre altres.
A més el Delta, és un punt geogràficament estratègic per a les rutes migratòries de les aus ja que s’aturen a descansar sobretot a la primavera i a la tardor. I sense aquest espai no podrien arribar mai al seu destí.
D’altra banda, també va remarcar que el Delta del Llobregat està dins de les 3 zones humides més importants de Catalunya juntament amb els Aiguamolls de l’Empordà i el Delta de l’Ebre.


Desprès va fer una mica d’història recordant com era el Delta i el que en queda d’ell, degut al creixement dels nuclis urbans i la construcció de grans infraestructures.
Només amb la construcció de l’aeroport del Prat es van destrossar gairebé totes les zones humides, donant una dada esgarrifosa: Actualment el 60% del Delta ja està sota ciment. Aquest percentatge hauria augmentat si finalment s’hagués dut a terme el megaprojecte d’Eurovegas.

En contra d’aquest projecte i amb l’objectiu d’aturar aquesta barbaritat va néixer al març del 2012 la Plataforma Aturem Eurovegas, gràcies als seus esforços es va mobilitzar una gran part de la ciutadania que va aconseguir fer pressió i aturar el projecte.

Desapareguda aquesta amenaça, la plataforma, va decidir continuar lluitant per la seva protecció creant l’actual associació Delta Viu que mitjançant xerrades i visites guiades difon els valors d’aquest excepcional entorn natural intentant així crear consciència en la ciutadania de la necessitat de protegir-lo.



Per acabar es va donar pas a un debat obert amb els assistents, on es va posar de manifest el punt de vista de les diferents administracions, que en lloc de veure un parc natural que cal protegir veuen un solar buit per poder fer altres projectes, això si, sempre per “interès general”.
Per tot això cal estar atents i atentes i lluitar de forma conjunta contra qualsevol indici d’especulació, només ens resta el 40% del Delta.

Per últim, volem agrair a totes les persones que, amb la seva assistència als diferents actes,  han format part d’aquestes II Jornades d’Ecologia i Cooperació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada