dimecres, 2 de desembre del 2015

VALORACIÓ DE LES III JORNADES

Ja s’han acabat les III Jornades d’Ecologia i Cooperació. Jornades en les que hem hagut de fer front a diversos entrebancs d’última hora en qüestió de la cessió d’espais i que ens han portat força feina per preparar-les, però el resultat de les quals considerem força satisfactori.


A continuació farem una breu ressenya de les diferents activitats que es van dur a terme.        
El divendres 20  al Cinebaix vam inaugurar les Jornades amb la projecció del documental “La ruta del tomàquet”.
Es va encarregar de la presentació en Jordi Oriola, co-director del documental. En ell s’explica el sistema de producció de tomàquets a baix preu que hi ha a Holanda i al Marroc, que després arriben aquí i fan molt difícil la competència amb els tomàquets dels pagesos catalans.
També s’expliquen però les condicions laborals dels treballadors i treballadores que fan possible produir amb aquests preus. El documental convida a reflexionar sobre aspectes com la sobirania alimentària, el model de producció d’aliments i les condicions laborals de les jornaleres del camp.



Al final de la projecció vam fer un debat amb la presencia de l’Olivier Chantry i la Mónica Vargas, autors de l’estudi en què està basat el documental. Va ser un debat ric i intens amb força participació del públic assistent, fet que va fer que estigui prevista una propera projecció del documental.
El dissabte 21 va ser el torn de la fira ecològica, que es va fer als jardins del Palau Falguera. Vam comptar amb la presència de pagesos ecològics, cooperatives com Eticom, Som Energia o Guifibaix i diverses entitats del poble. Fruit de l’interès de diverses persones està prevista una propera xerrada per explicar el funcionament de les cooperatives Eticom (telefonia mòbil) i Som Energia (energies renovables).



També vam fer dos tallers, un d’hort urbà i un altre de dibuix per als més menuts. Hi va haver una assistència de públic més que notable.

               
Aiximateix varem aprofitar l'avinentesa per reivindicar una vegada més la necessitat d'un casal popular lliure i autogestionat on tinguin cabuda totes les entitats i persones de la ciutat.


El diumenge 22 va ser el torn de la passejada, que ens va preparar Amics de la Natura, per conèixer les fonts que hi ha a Collserola als voltants de Sant Feliu. Tot i el fort vent i el fred què va fer, ens vam aplegar un bon grup de valents i valentes i vam poder gaudir de l’entorn natural que envolta Sant Feliu. La sortida, com en les darreres ocasions, va tenir lloc a la Plaça de l’Estació, des d’allà ens vam dirigir a les fonts de Can Parellada i del Broll per desprès iniciar l’ascensió a la Penya del Moro, on vam poder gaudir d’unes excel·lents vistes donat el dia tan clar que va fer.


El dijous 26  vam tancar les Jornades a la Unió Coral amb la xerrada que ens va fer el doctor Sebastià Vignoli, metge de família del CAP La Rambla, sobre els efectes de la contaminació dels aliments en la salut. Ens va parlar dels efectes d’alguns components molt presents en la nostra alimentació com ara els ftaltats i el bisfenol A i dels seus efectes sobre la nostra salut com poden ser l’aparició de diabetis, càncer, obesitat i infertilitat entre d’altres. Va acabar la seva exposició amb algunes recomanacions per minimitzar la ingesta d’aquests components com ara beure aigua de l’aixeta i no de garrafes, consumir plats preparats a casa i d’origen ecològic o no escalfar aliments en envasos de plàstic.



Des del Moviment Ecologista Santfeliuenc valorem positivament la celebració d’aquestes jornades i, conscients de tota la feina que hi ha per fer en els àmbits tractats en les mateixes, ens encoratja a continuar el camí i posar el nostre granet de sorra per poder transformar el model de vida actual i que ens permeti viure en un món més saludable i sostenible, per nosaltres mateixos i sobretot per les generacions futures.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada